Miért számoljunk murva árakkal?

Talán a murva árak nem a legelső dolog, ami az eszünkbe jut, hogyha a kert felújítása a téma. Hiszen annyi fontos teendő van ilyenkor: kerti bútorok, mászókák, parkosítás vagy betonrész kiépítésén van a hangsúly. Azonban a murva, bár nem olyan egyértelmű kiegészítője az építkezésnek, mégis remek alapanyag, ami a díszítés mellett még hasznos is.

Murva árak és szemnagyság

A konkrét murva árakat befolyásolja a szemcsék nagysága természetesen, ezért érdemes megvizsgálnunk, milyen szemcsenagyságokat különböztetünk meg. A legkisebb szemcsenagyság a murva árak körében a kettő-öt milliméteres egyfajta zúzalék, amely nem más, mint az ágyazó murva. Cserepek aljára tett díszítésként az egyik legjobb elem. Élénkfehér színe miatt bármelyik kerthez tökéletesen passzol, és kifinomult hatást kelt. Építkezési célra is használhatjuk, hiszen az ágyazó murva a térkövek alapjaként szolgál remek segítséget.

A murva árak következő lépcsőfoka az öt-tizenkettő és a tizenkettő-húsz milliméteres szemcsék, amelyek másnéven kerti murvának is hívunk. Méltán a legnépszerűbb darab, hiszen a mérete éppen akkora, hogy a murva felhasználásának gyakorlatilag bármelyik szakaszában felhasználhassuk, ezért ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mire is szeretnénk hasznosítani pontosan a murvát, akkor ez a szemcsenagyság lesz a legjobb választás. Kiváló megoldás beton helyett, ha valamilyen természetesebb környezetet akarunk a kertünkben megteremteni. Járdaszegélynek, magának a járdának is alkalmas egy murvaréteg, de remek és népszerű megoldás a kocsibejárók részéről is. A természetes formának köszönhetően a murvaszemek remekül tudnak egymáshoz idomulni, és mintegy mozaikká olvasnak össze, ha kellően „letapossuk” a felszórt területet. Így lehetséges az is, hogy bár maguk a murvaszemek szögletes, éles darabok, a felszórt udvar egy idő után teljesen lapos murvaréteggel büszkélkedhet. Ezzel a murvafajtával igazán kreatívok lehetünk, remekül mutat a virágoskertben, a lakás jól elhelyezett pontjain, üvegcsékben dekorációként és a sziklakerteknek is jól mutató kiegészítői lehetnek.

A nagyobb murva árak

A kerti murvákon kívül megkülönböztetünk még nagyobb, kettő és öt centiméter közti murvákat, melyek inkább a kerti változattal keverve használhatóak fel, ezzel is egyenesítve a készülő feljárókon vagy utakon. Nehezebb a tényleges egyedi felhasználása, hiszen a nagyobb mérete miatt a darabok egymáshoz idomulása is problémásabb. Ennél a fajtánál azonban már biztosak lehetünk abban, hogy nem kell a köves réteg sárrá válásától aggódnunk. Ha egyébként vegyes kövekből álló udvart vagy kocsibejárót szeretnénk létrehozni, akkor sem kell a külön fajta murvákból egyesével rendelnünk, hiszen erre találták az osztályozatlan murva fogalmát, ami lényegében a murvaportól kezdve egészen az ötcentis szemekig elmegy, ezzel egy egyenletesebb utat alkothatunk, még jobban tudnak majd a szemek illeszkedni egymáshoz, habár a kinézet nem lesz olyan egységes és kifinomult, mint a közel egyforma méretű darabokból álló út esetében.

A tényleges murva árak

Szerencsére a murva ár meglepően kedvező, így csupán néhány ezer forintos köbméternyi áron megvásárolhatók. Ez remek lehetőség mindazok számára, akik nem szeretnének a kocsinak betonból utat építeni, esetleg külön kocsibejárót kialakítani. A murva felveszi a föld természetes alakját, nem törik mint a beton, tetszőleges hepehupásabb utat küszöbölhetünk ki az alkalmazásával. A használata egyszerű, a hely kialakítása gyors, és sokkal természetesebb összhatást biztosít, mint a szürke beton. A murva ára jóval kedvezőbb a legtöbb kertalakító anyaghoz képest, ezért mindenképpen érdemes alkalmazni a ház körül. Nem csak a földön remek segítség, de a kerti tavak oldalát is szegélyezheti egy murvaréteg, ráadásul a nagyobb szemeket a kisebb tó fenekére helyezve világosabb és tisztább víz képét teremthetjük elő, ha pedig elvezetni szeretnénk egy vizet, ahhoz is remek választás a murva. Az utak, járdák, feljárók mellett tehát a vizek mellett is nagy segítség, ha van otthon néhány köbméter murva. A murva árakkal egyszerű számolni, a lerakott rétegnek sem kell kifejezetten vastagnak lennie, hiszen a nagyobb daraboknak köszönhetően nem valószínű, hogy a sár martalékai lesznek, ezért kevesebb is elég belőle, míg mondjuk egy kavicsos réteg esetében ez nem feltétlenül lenne igaz.

Még néhány szó a murva árak után

A murva legnagyobb előnye pedig: a könnyű formálhatóság. Sok kicsi darab alkot egy egészet, ezért a lehetőségek száma a felhasználás terén valóban végtelen. A formálhatósága révén remek módja egy kert kialakításának, ebben az esetben ugyanis a kert bizonyos pontjain növényeket szeretnénk elhelyezni – ezt pedig tehetjük a murva közepén is. Növények, oszlopok, kövek, bútorok, a  murvának nem számít, mert csupán néhány szemcsét kell a kívánt szabad tér eléréséhez elmozdítanunk, így pedig az átalakítási lehetőségei is rendkívül nyitottak maradnak az udvarnak, ezért én mindenképpen ajánlom a murvát, ha valamilyen ötletes kerti megoldásra vártunk eddig.