A kiállítási yorki és a házi kedvenc

Tény, hogy a kiállítási yorki ápolása és nevelése sokkal körültekintőbb munkát és több időt igényel, mint a házi kedvenceké. Ugyanakkor vannak olyan feladatok, amelyeket mind a két esetben fontos elvégezni.

A yorki szeme

Az alapvető higiéniai ellenőrzés minden fajtánál szükséges, a yorki sem kivétel. Ellenőrizni kell a szemeket, és ha szükséges, megtisztítani őket a váladéktól. A szemek áttörlése mindig a belső saroktól kifelé történik, és mind a két szemre tiszta, új vattapamacsot kell használni. Vannak, akik tiszta vízzel, mások kamillateával, borvízzel, esetleg kereskedelemben kapható speciális szemkörnyék ápoló termékkel végzik ezt a műveletet. Igazából teljesen mindegy, mit használ, a lényeg, hogy a yorki szemének környéke mindig tiszta legyen.

Kutyafülek fókuszban

Ellenőrizni kell a füleket is, nincs-e bennük lerakódás. Ha igen, akkor egy, az ujjunkra tekert vattapamaccsal át kell törölni a külső hallójáratot. Soha ne nyúljon a yorki fülébe fültisztító pálcikával, ha szükség van a mélyebb tisztításra, bízza azt az állatorvosra. Nagyobb mennyiségű lerakódás esetén, vagy ha nem sikerül kitörölni, ő ezt egy mozdulattal megteszi, de tud ajánlani olyan folyadékot, melyet a hallójáratba csepegtetve az felhabzik és a szennyeződés is felszínre kerül. A fülben növő felesleges szőrt egyetlen mozdulattal ki lehet tépni, és ez a kutyának nem fáj.

Fogas kérdés

Időnként nem árt a yorki szájába is belenézni. Ez különösen lényeges kölyökkorban, mikor a fogak nőnek, valamint a fogváltás időszakában. Ellenőrizni kell, nincs-e a fogak között idegen tárgy beszorulva (fadarab, csontdarab), valamint hogy megfelelően nőnek-e a fogak. Gyakran előfordul, hogy a fogváltás idején a tejfogak még a szájban vannak, de mellettük már kinőtt a maradandó fog. Ilyenkor állatorvos segítségét kell kérni a tejfogak eltávolítására. Általában 7-8 hónapos korig várni szoktak az orvosok, hogy minden maradandó fog kibújjon, és egyetlen alkalommal eltávolítható legyen az összes tejfog. Ennél tovább várni azonban nem szabad, mert a benn maradt tejfogak a maradandók elhelyezkedését befolyásolják, esetleg rendellenes fogzáródás lehet a következmény. Később a fogkövesedés miatt lényeges az ellenőrzés, amely megelőzhető és részben el is távolítható a yorki fogának rendszeres tisztításával. Erre a célra ízletes rágókák is kaphatók, de sok gazda előszeretettel mossa kedvence fogát kutyafogkefével és speciális fogkrémmel.

A yorki szőre

A napi fésülést – mint azt már említettem – nem szabad elhanyagolni. A kozmetikázás lényege, hogy mind a yorki, mind pedig a gazda játékos, élvezetes programnak és ne szükséges rossznak fogja fel.

A fésülés során fektesse a kutyát a hátára és simogassa a pocakját, hogy ne érezze legyőzöttnek magát. Ebben a pozitúrában könnyen ki lehet bontani a hajlatokban, a lábakon és a hason található csomókat. Amikor ezzel végzett, állítsa négy lábára a kutyát és a gerinc vonalát követve, lefelé irányba fésülje át a szőrzet további részét, a nyaktól egészen a farokig. Nem elhanyagolható a fej és a pofa szőrzete sem a yorki esetében. Ezt általában minden kutya utálja, ezért kedves szavakkal nyugtassa a kölyköt, míg rendbe nem tette a bóbitát, a fülek mögötti, csomósodásra hajlamos területet, valamint a pofát. A masnizás még a rövidre nyírt yorki esetében is divatos, de ezt csak akkor tudja elkezdeni, ha már elég hosszú szőrzet nőtt a kölyök fejére. Általában nem igazán tolerálják a kölykök a fejükön fityegő masnikat, így kezdetben csak puha gumit tegyen a fejszőrzetbe és csak akkor vásároljon drága masnicsodát, ha már megszokta és nem foglalkozik vele, nem akarja mindenáron kiszedni. A yorkiknak önálló lelkivilága van, érdemes többet megtudni róla, ha esetleg yorkit szeretnénk magunknak. Ebben segíthet a https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Yorkshire_terrier-560 oldal.

Elő az ollóval

A yorki hosszú szőrű fajta, nyírni nem kell, azaz nem kell fazont adni a szőrzetnek. Ugyanakkor sokan kutyakozmetikában rövid fazonra igazíttatják a bundát, saját kényelmük érdekében. Akár hosszú szőrben hagyja, akár időnként fazonra nyíratja yorki kutyáját, vannak olyan nyírási feladatok, amiket mindenképp el kell végezni. A fül csak akkor áll szépen és szabályosan, ha annak felső harmada rendszeresen, kívül és belül is rövidre van nyírva. Ugyanígy a mancsokat is körbe kell ollózni, kerek macskamancsformát kialakítva, de célszerű a talppárnák közül is kinyírni a szőrzetet, hogy ne ragadjon bele sem szennyeződés, sem idegen tárgy. Higiéniai szempontból nagyon lényeges a végbéltájék és a nemi szervek szőrtől való megtisztítása.  A hosszú szőrbe könnyen beleragad az ürülék, ami ha elhanyagolják, nem veszik észre (bizony, van rá példa), ürítési problémákat, bélrendszeri megbetegedéseket okozhat. A vizelettel átitatott szőrzet nem csak kellemetlen szagot áraszt, de a bundának sem tesz jót – letöredezik, elszíneződik.

Pancsoló yorki

Vannak kutyafajták, amelyeket egyáltalán nem kell, vagy nem szabad fürdetni. A yorki nem ilyen, sőt, a szőrzet igényli a fürdetést. Persze nem kell túlzásba vinni, de a kiállítási kutyák esetében rendszeresített heti, sokszor egy hétvégén két alkalommal is megejtett fürdetés sem okoz problémát, ha a szőrtípusnak megfelelő samponnal történik, és utána a szőrtápláló balzsamok használata is előírásszerű. Nem kiállítási yorki esetében a fürdetés gyakoriságát illetően nem lehet általánosítani, de 2-3 hetente nyugodtan be lehet dugni a kádba a kiskutyát. Mindig nagyon fontos a szárítás. Nem csak a kiállítási kutyáknál kell ügyelni arra, hogy a törülközővel tilos borzolni a szőrzetet, inkább nyomkodással, itatgatással kell „vízmentesíteni”. Ez azért lényeges, mert a dörzsölés hatására a szőr borzolódik, csomósodik és a korábban megejtett fésülést lehet előröl kezdeni, márpedig ez gyakran jár szőrvesztéssel.

Amikor kiállításra megy a yorki

A kiállítási yorki szőrét megóvni nem kis munka. Ezek a kutyák egész életüket – de legalábbis amíg show karrierjük tart – feltekert szőrrel, kutyaruhában és zokniban élik. Sokan sajnálják őket emiatt, de higgyék el, korántsem olyan kellemetlen ez a helyzet nekik, mint gondolnák. Hamar megszokják, hogy a földig lógó, hosszú bunda nem zavarja őket a mozgásban, ráadásul a rohangálástól, vizeléstől nem lesz mocskos, kellemetlen szagú a szőrtakaró.

A tekerés műveletét bizony meg kell tanulni. A yorki szőrtípusa határozza meg a használandó olaj és papír minőségét, a papír hajtogatásának technikáját, a használt gumi milyenségét. Nem mindegy, hogy milyen gyakorisággal kerül kibontásra és áttekerésre a tincs, mert a túlzott olajozástól elnehezült szőr könnyen letöredezik.

A feltekert szőrre általában kis ruhát adnak, hogy a tekeréseket megóvják a piszkolódástól és attól is, hogy a kutya lerágcsálja őket – szőrrel együtt. A hátsó lábakra helyezett zokni szintén a bunda védelmét szolgálja, ugyanis előszeretettel kaparják a tekeréseket. Leginkább a pofa és a fej hosszú szőrét veszélyeztetik az éles karmok, így hát nagyon fontos, hogy a hátsó lábak ezirányú mozdulatai elől védve legyen az igen dekoratív pofa- és fejszőr.