Fotóstúdió Budapest: a találatok zavarában

Ez volt az első hetem az új fényképész kurzuson, amit bevállaltam a főiskola mellett. Nagyjából egy éve vettem meg az első professzionális fényképezőgépemet, és eltökéltem, hogy ha úgy alakulnak a dolgok, akkor belefogok egy ilyen tanfolyamba, hogy a maximumot hozhassam ki a gépből, és persze magamból is. Az első lecke tulajdonképpen arra épült, hogyan bánjunk a stúdiófényekkel. Hogyan érjünk el különböző hatásokat a megvilágításokkal. És ehhez persze házifeladatot is kaptunk. Nekem sajnos a magam kis lakásában nincs lehetőségem egy komplett stúdió felállítására, ezért beütöttem a keresőbe: Fotóstúdió Budapest. Nagyon sok találatra számítottam, és ez így is lett.

Fotóstúdió Budapest: de akkor most melyik?

Egy fényképész ismerősömet kérdeztem meg arról, hogy melyik stúdiót lenne érdemes választanom egy amatőr termékfotózáshoz. Igen… a házi feladatunk egy általunk választott termék fotózása volt, különböző megvilágításokban (mesteréges és természetes fényekben is). A Fotóstúdió Budapest címszavakra kapott találatok közül több olyan ajánlás is volt, amely többféle helyiség típussal szolgált. Voltak úgynevezett napfényes szobák, ahol a természetes fény dominál, és voltak sötét/sötétíthető helyiségek is, amelyek egy klasszikus stúdió fotózáshoz elengedhetetlenek. Megfordult a fejemben, hogy több szót írjak a keresőbe, és nem csak annyit, hogy Fotóstúdió Budapest, hanem esetleg leszűkítsem kerületekre a keresést, de igazából nem könnyítette volna meg a dolgomat. A Fotóstúdió Budapest nagyjából 133 000 találatot dobott ki. Ebből persze csupán az első három, legvégső esetben tíz oldalt böngészem végig, mert úgy gondolom, a megbízható stúdiók előrébb kerülnek a listában, köszönhetően a népszerűségüknek és persze a SEO-nak. Tehát maradt a Fotóstúdió Budapest a keresőmezőben. A Google-nak van egy olyan jó tulajdonsága, hogy még a lap elején, egy vékonyka keretben listázza a különböző stúdiók helyét és ezek mellett értékeléseket is lehet találni. Így voltaképp nem is kell rögtön végig böngésznem az összes ilyen szolgáltató honlapját, hanem letudom szűrni a keresést a legszimpatikusabb 5-re. Ha azok valamiért mégis lekerülnek a listámról, a többi még akkor is megtalálható. Ha kéne. De remélem nem fogok csalódni. Nem szeretek túl sok időt a kereséssel eltölteni, amikor a feladattal is foglalkozhatnék.

A Fotóstúdió Budapest találatok TOP5 versenyzőjének mindegyike biztosítja a teljeskörű felszerelést. Ez azt jelenti, hogy a termet, a nekünk szükséges háttereket (fehér, kék, zöld, fekete vagy extrákat), a fényeket, a vakukioldót és olyan bónuszokat is, mint a felkészülési szoba, asztal a laptopnak. Az Y generáció oszlopos tagjaként számomra az internet már létszükséglet, szomorú vagy sem. Nincs élet WIFI nélkül. Egy adalék szempont a Fotóstúdió Budapest találatok TOP3-ra csökkentésénél. Ezek között több olyan stúdió is van, ahol rendkívül változatos díszleteket lehet kölcsönözni, sőt komplett szobákat alakítottak ki azoknak megfelelően. Ez természetesen az árakon is érezhető. Nekem egy olyan stúdióra volt szükségem, ami igényes, rendelkezik minden olyan felszereléssel, ami nekem házi körülmények között nem biztosított, és mellé még nem megy rá a gatyám is. Egyetemistaként igen szűkös költségvetésből kell gazdálkodnom. Ugyanakkor szeretném a lehetőségeimből és a teljesítményemből kihozni a legtöbbet, főleg, ha az kreatív irányultságú. Ezért is veszem annyira komolyan ezt az egyszerű feladatot. Ennek eredményeként a Fotóstúdió Budapest toplistásairól további egy név kiesett. Nekem amúgy is csak egyre van szükségem. Legalábbis most. A nyertes pedig, a G3 fotóstúdió Budapest XIII. kerületében található. Ez lett a keresésem győztese.

Fotóstúdió Budapest: a szempont, ami mindent eldöntött

A végső szempont, ami tulajdonképpen eldöntötte, hogy melyik stúdiót keressem fel, az a munkatársak hozzáállása volt. Kezdő vagyok, sokszor rendkívül tanácstalan, de nagyon lelkes és tudásra éhes. Nem szeretem, amikor már a telefonos érdeklődéskor leírnak. A profi is egyszer kezdő volt. Az, hogy nem ismerem még a szakmai kifejezéseket és fogalmakat szóról szóra, nem jelenti azt, hogy hetekkel, hónapokkal később is ugyanezen a szinten ragadok. A Fotóstúdió Budapest fennmaradt két lehetősége közül az egyiket pont a recepciós munkatárs hangneme miatt húztam ki a jelöltek közül.

Vagyis majdnem… a másik nyomós ok erre az volt, hogy miután mindkét stúdiónál érdeklődtem a lehetőségek felől, az egyiknél azt mondták, hogy segíteni is tudnak, ha valamivel nem boldogulnék. Ez merőben más hozzáállás volt, mint amit addig tapasztaltam. És igen… nagyon nagy szükségem volt a segítségre. A maximalizmusom nem viselte volna el a rossz jegyet. Szerencsére minden pompásan alakult és még kifejezette élveztem is a fotózást! Valószínű, hogy a többi feladatnál is nálunk fogok érdeklődni, hogy szabad-e valamelyik terem.