A vegytisztítás működéséről

Sokan nem tudják, mennyi mindenben is lehet az ember segítségére egy mosoda. A vegytisztítás az egyik legjobb egy legkorszerűbb módja a legmakacsabb foltok eltávolításának. Nem is beszélve arról, hogy számos anyagot egyáltalán nem érhet víz, így az otthoni tisztítás kétségessé válhat. Nézzük is meg tehát, hogy mi is pontosan a vegytisztítás, milyen módszerekkel történhet, és kinek ajánlott az igénybe vétele. 

vegytisztítás_pic3

A vegytisztítás fogalma

Tulajdonképpen a vegytisztítás alatt egy száraz mosási folyamatot értünk, ami a ruhák tisztításának egy módját jelenti. Általában vízben nem oldódó szennyeződéseket tudunk ilyen módon kezeltetni, vagy olyan anyagok tisztítására alkalmas, amelyekhez a víz nem megfelelő. Hogy mivel történik maga a tisztítási folyamat? Általában kémiai oldószerek igénybe vételével tudjuk az ilyen szennyeződéseket hatékony eltűntetni. A kémiai oldószerek nem, vagy csak kis mértékben tartalmaznak vizet, így nem rongálják azokat az anyagokat, amelyek nem bírják a nedvességet. 

Milyen előnyökkel rendelkezik a vegytisztítás?

A vegytisztításnak számos előnye van. A legmakacsabb foltokat és szennyeződéseket is képes eltávolítani. A leghatékonyabb módja a ruhák tisztításának. A legnagyobb előnye azonban mégis csak abból származik, hogy kevésbé rongálja a ruhák anyagát, mint más, otthoni tisztítási módszerek. Azt hinné az ember, hogy pont a kémiai anyagok okoznak valamiféle elváltozást az anyagban, azonban nem azok, amelyekkel tisztítanak. A víz ellenben roncsolja a ruhák szövetét, amely számos kellemetlenséggel járhat. 

Mind jól ismerjük azt a jelenséget is, amikor kimosunk egy ruhát, és feleakkorán vesszük ki a mosógépből, mint amekkora még a mosás előtt volt. Az is előfordul néha, hogy a ruhának csak bizonyos részei zsugorodnak, de már ennyitől is viselhetetlenné válik a darab, mert egyszerűen nem tudja az ember felvenni azt. 

A kémiai tisztítás esetében nem kell tartanunk a zsugorodástól, de még a színek halványulásától sem. Piros színű, vagy egyáltalán élénk színekben pompázó darabjaink könnyen tudnak veszíteni az élénkségükből, ami miatt egy idő után leharcoltnak tűnnek. Még akkor is, hogyha csak néhány hete vásároltuk meg azokat. 

Hogyha bővebb információt szeretnénk megtudni az előnyökről, ajánlom ennek az oldalnak a meglátogatását: https://www.oceantisztitoszalon.hu/

Milyen hátrányokkal kell számolni a vegytisztítás során?

Természetesen egy nagyobb összeget jelent, mint az otthoni, vízzel és mosószerrel meg öblítővel való mosás. Mégis megéri, hogyha azok nem elérhetők vagy nem alkalmasak számunkra. Ami azonban már egy komolyabb problémát jelent, az az, hogy nem minden egyes ruhadarab esetében elérhető a vegytisztítás lehetősége. Ilyenek a Polipropilén szövetek, vagy a gumit tartalmazó ruhadarabok. Nem mindig jó ötlet olyan anyagokat beadni, amiken fém díszek vagy festés található. A bőrből készült anyagok esetében is érdemes inkább kerülni a vegytisztítást. 

Ennek ellenére ezeket az anyagokat is bátran vihetjük a mosodákba! Ezekben az üzletekben nem csak a vegytisztítás lehetősége érhető el, hanem számos különleges, speciális tisztítási forma, amely alkalmas még ezer köves, díszes esküvői ruhák hatékony tisztítására is. Nem kell tehát kétségbe esnünk, hogyha egy gumit tartalmazó fém díszes ruhánk olajfoltos vagy festékes lett, ha valaki meg tudja menteni a darabot, az egészen biztosan a vegytisztító lesz. 

Amit tudni érdemes még, hogy a vegytisztítás egy része káros anyagokat tartalmaz, amelyek bizonyos esetekben mérgezők lehetnek. Azonban nagyon nem kell ettől megijedni, csak annyi a lényeg, hogy ezeknek az anyagoknak néhány napig szellőznie kell. Hogyha fel is veszi hamarabb az ember a ruhát, akkor sincs feltétlenül probléma, azonban ezeket nem ajánlott huzamosabb ideig viselni. 

Ami esetleg még előfordulhat, bár erre is kevés példa van, hogy mivel a vegytisztítóban számos ruha található, hogy a mosás során keresztfertőzés alakul ki. A kémiai anyagokkal történő vegytisztítás részben azonban fertőtlenítő hatással is rendelkezik, így a kórokozók és fertőzést okozó ágensek nagy részét elpusztítja, így azok nem tudnak egyik ruháról a másikra jutni. 

vegytisztítás_pic1

Megéri a vegytisztítás?

Azt kell mondjam, a vegytisztítás mindezek ellenére határozottan megéri. Persze, ahogy azt már említettem, nem ez az egyetlen lehetőség, amit a vegytisztítónál választani tudunk. Különböző mosások, vasalások, bio mosásra is van lehetősége az embernek, amit nem érdemes kihagyni, hogyha meg szeretnénk őrizni kedvenc ruháink épségét. 

A különleges darabokat, plüssöket, öltönyöket eleve érdemes profi kezekre bízni, hogy a minőség ne rongálódjon, és biztosan a legjobb szolgáltatásokat tudjuk igénybe venni. Ezért én mindenkinek tudom ajánlani a mosodák szolgáltatásait. Az árak az otthoni mosáshoz képest magasnak tűnhetnek, azonban ne feledjük, hogy ezek a kémiai szerek nem egyenlők azzal a mosószerrel, amit mi otthon használunk, így a díjaik is eltérnek. Emellett pedig profi kezekre bízzuk a feladatot. Az árban pedig sokszor extra vállfa, vasalás és csomagolás is van, így igazán megéri emellett döntenünk. És még olyan ruhákat is megmenthetnek, amikről mi már rég lemondtunk volna magunktól.