Rend a lelke mindennek – ideje beszerezni egy Patch panelt.

Hogy mi is a Patch panel? Nem más, mint strukturális kábelelrendezés. Mint rend és tisztaság kedvelői, biztos mindannyian elgondolkoztunk már, hogy mi lehetne a megoldás a szanaszét lógó kábelek eltűntetésének és rendszerezésének, de nem is tűnik olyan könnyűnek ez a feladat, mint amilyen valójában lehetne. Hiszen a padlót gyorsan fel tudjuk takarítani egy helyiségben, az asztalt is rip-rop összekapjuk, ha arról van szó, na de a kábelekkel mi a helyzet? A mai világban, ahol ezerfajta számítástechnikai eszközt használunk és mindegyikhez legalább két, ha nem három-négy vezeték is csatlakozik. És itt jön képbe a Patch panel, amely ilyenkor egy kissé ugyan túlozva, de megmenthet bennünket.

Mit tud a Patch panel? Milyen előnyei vannak?

A Patch panellel igényesebb külsőt kölcsönözhetünk a szobánknak. A káosz helyett a Patch panellel még inkább rendezett kinézetet adhatunk a helyiségnek a szabályosan futó kábelek sorával. A tisztításukat is megkönnyítjük ezzel, hiszen a földön fekvő kábelcsomó mégsem a legalkalmasabb anyag a tisztításra. Azoknak, akik kifejezetten kellemetlenül érzik magukat a szétszort kábelek miatt, ez az átláthatóság igazán jó hatással lehet majd a kedvükre, hiszen a legutolsó rendrakási dolgot is el tudjuk intézni a segítségével.

Nem csak lakásban éri meg azonban a Patch panel beszerzése. Amennyiben irodában dolgozunk, vagy az iskolai informatikai csapat tagjai vagyunk, szintén előnyös lenne mindkét helyre az ilyesfajta renszerezés. Egy informatikateremben igazán nagy káosz képes eluralkodni, hogyha nem figyelnek oda az oktatók a helyes kábelelrendezésre. Ennél azonban sokkal hatékonyabb, hogyha elrendezzük a kábeleket. Nem lesznek látványra sem előnytelenek többé, és a kábel gazdájának megtalálása is sokkal egyszerűbb lesz, hogyha valamennyi porton jelöljük a hozzájuk tartozó végpontot is. Sok fejfájástól kímélhetjük meg így tehát magunkat és a kollégáinkat is.

A Patch Panel előnyei

Ezzel a készülékkel különböző be- és kimeneti csatlakozók között tudunk kapcsolatot teremteni. Ezt szokták felhasználni például a hálózati vonalak elrendezéséhez is. Hogy mekkora lehet a Patch Panel? Kisebb, otthoni gyűjtőpanelektől gyakorlatilag végtelen nagyságokig kapható, arról nem is beszélve, hogy egymás mellé szerelve gyakorlatilag egy egész irodaház kábeleit is rendszerezhetnénk. Persze nem árt némi informatikai tudás az erek megfelelő szín szerinti elrendezéséhez és bekötéséhez, na meg ehhez is kell egy speciális fogó, alapvetően egyszerűen működtethető szerkezet, amelynek üzembe hozatalát az interneten talált információkkal is könnyedén megérthetünk.

A mi történetünk a Patch Panellel.

Néhány hete nagyobb ellenőrzés jött az irodába, ahol dolgozom egy nagyobb, külföldi cégnek. Minden évben van ilyen mindent átfogó vizsgálat, néha akár kétszer vagy háromszor is a tizenkét hónap folyamán. Ha esetleg sejtjük, hogy lassan jönnek ezek az emberek, mindenki veszett rendcsinálásba majd munkába fog, hogy minél tökéletesebbnek tűnjön az iroda mind formailag, mind munkamorálban. Amikor megérkeztek idén, mi már felkészülten vártuk őket, arra azonban nem számítottunk, hogy olyan alaposak lesznek, amilyen. Minden egyes zugot megnéztek, és hát benéztek az összetolt asztalok közé is, ahol hát nem csak pókhálók fogadták őket, hanem egy halom vezeték is, amely össze-vissza állt. Azt mondták, néhány hónap múlva újra ellátogatnak majd hozzánk, de addig kezdjünk ezzel a kupival valamit. Akkor én még nem tudtam a Patch panelek létezéséről, és nem tudta, miről is beszélnek, hiszen csak a gépekvezetékei voltak a saját helyükön, máshová nem is tudtuk volna őket rakni. De aztán könnyedén megoldottuk a feladatot, habár maga a keresgélés és utánajárás azért sok időt elvett az életünkből, amit mondjuk a munkánkra is vesztegethettünk volna, de persze egy kis huzalköteg fontosabbnak bizonyult az ellenőrzés számára, mint a valós, elvégzett és leadott munka. Szóval rátaláltunk a Patch panelre, amelyet rögtön meg is rendeltünk az interneten. Egy kicsit bizonytalan voltam ezzel a dologgal kapcsolatban, de aztán a fiúkkal közösen csak-csak megfejtettük a kis színes kábelek bekötési sorrendjét, és készen is állt a használatra az új kábelelosztóval az iroda. Már csak a munkánkat kellett aznapra munkaidő után is.

Rájöttem azonban, milyen nagyszerű is ez a készülék, és valóban mennyivel komfortosabbá tette a Patch panel a mi kis irodánkat. Mivel a társamnak és testvéreimnek is hasonló vezetékgondjai vannak, ezért – mivel egy házban élünk – itt is jobban el akartam rendezni ezt az egész vezetékdolgot, ami egyre jobban kezdett idegesíteni, ahogy szerezték be az otthoniak az újabb és újabb informatikai felszereléseket. Mostmár otthon is Patch paneleket használunk a vezetékek rendezéséhez, a paneleket pedig Rack szekrényekben tároljuk, így gyakorlatilag még igényesebb szobaelrendezést hozunk létre a lakásban.

Én mindenkinek ajánlom, akit zavarnak az össze-vissza gabalyodó vezetékek, és akik szeretnének egy rendezettebb otthonban élni.