Miért fontos az a megfelelő mennyezeti lámpa kiválasztása

Úgy gondolom, mindenkivel megesik, hogy amikor az újdonsült otthonát rendezi be, már szinte mindenről konkrét elképzelése van. Hónapokig keressük a legszebb kanapét, a legkényelmesebb francia ágyat, a legdizájnosabb szekrénysorokat, sőt még kiegészítők területén is egészen konkrét elképzelésünk van azok szín és forma világáról. Viszont valahogy a mennyezeti lámpa kapcsán már nincsen ennyire specifikus elképzelésünk. Nem gondolkodunk azon napokat, hogy milyen formájú, milyen fényű és milyen dizájnú lámpák legyen a nappali vagy a háló mennyezetén. Efelett valahogy elsiklunk, nem találjuk olyan eget rengető kérdésnek. Pedig fontos tisztába lennünk azzal, hogy egy különleges világító test, bizony egészen különleges hatást tud adni egy térnek. Ugyanis valójában rendkívül meghatározó pontja a mennyezeti lámpa a lakásnak. Hiszen ha olyan darabot választunk, ami az általános funkciója mellett még esztétikus is, akkor nagyon meghatározó dekor elme lehet a lakásnak.

Fontos szempontok az ideális mennyezeti lámpa kiválasztásakor

Az esztétikum mellett elsősorban nyilván a megfelelő világítás technika illetve a komfortos fény a legfőbb igény, mikor lámpát keresünk. Alapvetően az előbb említett komfortos fény az igények szerint eltérően mást jelent. Van, aki a hideg, van, aki a meleg világítást részesíti előnyben, van, aki az egészen erős fényeket szereti és akad olyan, mint például jó magam is, aki az erős fényektől egyenesen rosszul van és a lágy egészen gyenge világítást részesíti előnyben. Persze nyilvánvalóan a mennyezeti lámpa funkciója szerint is erős fénnyel kell, hogy rendelkezzen, hiszen a fő fényforrást biztosítja az adott térben, melyet kisebb dekor illetve olvasó lámpákkal esetleg fény füzérekkel szoktak kombinálni. Természetesen a mennyezeti lámpa kiválasztásánál fontos figyelembe venni azt, hogy hova miután központ helyre fogjuk helyezni ne csak esztétikus, legyen, hanem praktikus is. Gondolok itt például arra, hogy ha alacsony belterű lakásban lakunk, bármennyire is tetszenek a hosszan lelógó, „kristály” csillárok, valószínűleg mégsem az lesz a legjobb választás, hiszen amellett, hogy jelentősen összenyomná, a teret még fennállna annak is a veszélye, hogy esetleg egy magasabb vendég a fejével súrolná a csillárt. Úgyhogy szerintem nagyon fontos felmérni az adott tér lehetőségeit és ahhoz mérten választani a legpraktikusabb megoldást, ami amellett, hogy megfelel a követelményeknek még dizájnos is. Továbbá fontos arra is gondolni, hogy hogyan szeretnénk elrendezni a világítást. Mondjuk, egy helyet szeretnénk specifikusan megvilágítani, vagy aránylag egyenletben az egész teret, ugyanis ehhez mérten is különböző típusok mentén kell haladni. Példának okáért, ha egy egyenletes fényt szeretnénk elérni az egész térben, akkor érdemes matt felületű lámpatestet választani ugyanis ezek nem közvetlenül bocsátják ki a fényt, hanem azt szűrik és visszaverik így a szórt fény eloszlik a helységben. Amennyiben pedig specifikusan szeretnénk jobban megvilágítani például egy ebédlő asztalt, akkor érdemesebb spot lámpatestet alkalmazni, mely irányított fényekkel szinte reflektorba helyezi az adott tárgyat, így optikailag is kiemeli, és azonnal arra irányítja a tekintetet. Továbbá érdemes még átgondolni azt is, hogy hagyományos lámpát választunk e vagy esetleg a LED-es megoldás mellett döntünk. Ugyanis a LED-es lámpák széles választékában, egészen modern verziókkal is találkozhatunk. Akit egyébként az ilyesfajta választék bővebben érdekel, az nézzen fel a https://ledguru.hu/lampatstek-165/mennyezeti-lampa-166 linkre, mely a LED Guru gazdag kínálatát mutatja be.

A modern mennyezeti lámpák

Nyilván amikor a modern mennyezeti lámpákról beszélünk, nem csupán a vagány formavilág jut eszünkbe, hanem a korszerű világítástechnológia is. Persze ezek általában kéz a kézben járnak egymással, ugyanis nagyon dizájnos LED.-es lámpák találhatóak. Ami számomra talán a legizgalmasabb megoldásnak bizonyult az a távirányítós mennyezeti lámpa. A távirányító segítségével egyaránt szabályozhatjuk a színhőmérsékletet, a fényerőt, vagy akár konkrét színt is. Továbbá van még egy ennél is sokkal modernebb megoldás, mégpedig a vezeték nélküli mennyezeti lámpa, ami wifi vagy bluetooth segítségével mobil applikáción keresztül vezérelhető. Ez az úgynevezett okos LED-es megoldás, amin keresztül egészen speciális hangulat világítást teremthetünk meg otthonunkban.

Véleményem szerint érdemes nagyobb energiát fektetni a mennyezeti lámpák illetve a másfajta világító testek kiválasztásába is, hiszen ezek nagyon nagymértékben határozzák meg az egész tér hangulatát. Hiszen a fény minősége és annak a varázsa központi kérdés egy otthonban.