Mi az a puffertartály?

A fűtésrendszerben valamivel járatosabbaknak is néha kérdőn felszalad a szemöldöke a puffertartály hallatán. Meg írásban eleve ott a kérdés, hogy puffer tartály vagy puffertartály, így egyben? Szerintem egyben, de ez legyen a nyelvtan huszárok gondja. Lényeg a lényeg, egy egész életet leélhetünk anélkül, hogy találkoznánk ezzel a készülékkel, ami valójában a meglévő fűtésrendszer és melegvíz használat egyik kiegészítője. És igen fontos kiegészítője. De miért van az, hogy amíg az egyik háztartásban nélkülözhetetlen, addig a másikban a létezéséről sem tudnak?

Exif_JPEG_PICTURE

Mikor hasznos a puffertartály?

A puffertartály gázkazánhoz illeszkedik a leggyakrabban, bár lehet már energia felhasználó is, igazság szerint neki édes mindegy, hőcserélőre vagy napkollektorra van épp rákötve. Neki egy feladata van, kiegyensúlyozni a hőtermelésben és a hőhasználatban tapasztalt ingadozásokat. Hagy magyarázzam meg. A napkollektor kifejezetten jó példa rá, hogy adott 24 óra leforgása alatt nem ugyanolyan mértékben termel hőt – este például semennyire. Ugyanakkor könnyen meglehet, hogy reggel szeretnénk zuhanyozni egyet, és esetleg tennénk ezt olyan kora reggel, hogy a napkollektornak még esélye sem volt felkészülni rá: mert mondjuk horgászni, hajnalban kirándulni indulnánk.

De ott van az az eset is, amikor vendégeink vannak és mindenki reggel szeretne zuhanyozni, tisztálkodni, kávézni, elmosni a tányérkáját stb. Egyszerre sokkal többen vagyunk és sokkal nagyobb mennyiségben használunk meleg vizet, mint általában szokásunk. Aztán hirtelen elmegyünk otthonról és órákig semmilyen melegvíz felhasználás nincs. Hát hogy is van ez, kérem?

Na ezekben az esetekben van szükségünk puffertartályra. A berendezés gyakorlatilag „eltárolja” a korábban megtermelt meleget. Vastag szigetelésének hála a korábban felfűtött melegvíz nem veszít jelentős mértékben a hőjéből és ezzel a kis kiegészítővel biztosak lehetünk benne, hogy amit az átfolyó melegvíz melegítése nem tud megoldani, innen majd kipótolja a rendszer. A megfelelő modellek képesek továbbá a használati melegvizet és a fűtővizet egyszerre kezelni, természetesen anélkül, hogy ezeket kevernénk – nem volna hasznos. Már csak azért sem, mert a használati melegvizet inni is szoktuk, abban főzzük a tésztás és azzal készítjük a kávét, míg a fűtővíznél fontos, hogy ionmentes legyen és zárt rendszerben mozogjon. Szóval nem jó keverni, na. Ami ezt egyszerre tudja kezelni, úgy nevezzük, kombi puffertartály és igen hasznos kis jószág.

Hova tegyem a puffertartályt?

Ott, ahol külön helységben sorakoznak a műszaki eszközök, talán nem túl nagy kihívás még egyet odabiggyeszteni. A puffertartály bekötése önmagában egyszerűbb, ha a kazán közelében helyezzük el, meg alapvetően a hatékonyságának is jót tesz, ha nem a szomszédos épületből kell eljutnia hozzánk a melegvíznek. Minél tovább kering, ugyanis, annál többet hűl, ezt józan paraszti ésszel is beláthatuk. Szóval a bekötésnek és a használatnak is jó, ha nem száműzzük túl messze, a pontos paraméterekben, meg a beszerelésben általában, sokat segíthet egy szakember felfogadása.

Ott, ahol szűkösebb a hely, örömmel jelentem, hogy létezik fekvő puffertartály, amit bútorokba, mondjuk egy guszta szekrénysorba is elrejthetünk, de akár alá is beférhet. Méretét tekintve a puffertartály 50l-es verziója talán a legkisebb, ez nem sok mindenre elég, leginkább a használati melegvíz ellátást tudja átvállalni. Egy nyári laknál talán indokolt, hogy csak ekkorka kelljen, vagy ott, ahol a kazán eleve tárolóval van felszerelve. A puffertartály 500l-es kialakítása már elterjedtebb, háztartási használatban kevéssé, de nagy épületek kifűtésénél gyakran alkalmazzák. Vagy ezt vagy a puffertartály 800l-es kialakítását ami aztán egy iskolára is elég kéne legyen. Ezeknek az elhelyezése persze már nem az átlagember problémája, nekünk bőven elég a saját fürdőszobánkban eldugni vagy a műszaki helységünkbe besuvasztani az eszközt.

Hol szerezzek be puffertartályt?

Gyakorlatilag ahol fűtéstechnikai eszközöket forgalmaznak, ott puffertartály is lesz. Vonatkozik ez tehát kiárusításokra, nagyobb boltokra, de online webáruházakra is. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ennek illeszkednie kell a meglévő, vagy esetleg még csak megálmodott rendszerbe. A kazánhoz mindenképpen, ha tervezünk vagy már megtettük, hogy szolár rendszereket kapcsolunk hozzá, ahhoz is illeszkednie kell. Egy márkán belül általában ügyelnek erre az illeszthetőségre, de jobb utána kérdezni, utánajárni, az a biztos. Az űrtartalom végett így is úgy is jó, ha egy szakemberrel elbeszélgetünk, legyen az építész, gépész, vagy szerelő, aki majd beüzemelni nekünk. Ehhez nekünk a saját szokásainkat kell jól ismernünk, hogy el tudjuk mondani, mennyien, mikor használnánk a melegvízet és a fűtést.

Összességében abban az esetben jöhet nagyon jól egy ilyen berendezés, ahol egy kialakított családi házban hirtelen megszaporodnak a bentlakók. Magyarán többen veszik igénybe, mint ahányra tervezték. Egy teljes fűtésrendszer átépítésénél azért mégiscsak olcsóbb megoldás ez puffertartályt venni, és ilyen élethelyzetek bizony könnyen adódhatnak. Új házat vettünk, összeköltöztünk valakikkel, nőnek fel a gyerekek. Nem kell kétségbe esni, itt a megoldás!