A kutyaházakról röviden

A kutyaház feltalálójának a neve sajnos ködbe vész, de az is lehet, hogy valójában maguk a kutyák találták fel maguknak ezt, az életszínvonalukat igen jelentős mértékben megnövelő dolgot, hiszen elég csak az emberekre gondolnunk… A saját házainkat mi találtuk fel! Szóval miért vetnénk el ezt a lehetőséget a kutyáknál? Ez egy büszke állatfaj. Ráadásul állítólag az ember legjobb barátja a kutya. Ki akarná elvenni a legjobb barátjától a dicsőséget?

Én ugyan nem. Én is emberből vagyok. Szóval maradjunk annyiban, hogy a kutyaház feltalálójának a neve bizony a ködbe vész, akár a szürke szamár. (Jobban belegondolva az sem kizárható, hogy a tehetséges feltaláló egy szürke szamár lett volna…) Mindenesetre lényeg a lényeg, a kutyaház, ahogy a neve is mutatja egy ház, kutyáknak. Általában kisebb, mint az embereké, ez mondjuk a testméretek eltérő méretéből logikusan kikövetkeztethető volt szerintem. Ám, ahogy az emberek is megosztják másokkal otthonaikat, úgy a kutyák is társas lények. Előfordulhat tehát, hogy egy kutyaházat, a névnek ellentmondva, nem kizárólag csak ebek vesznek igénybe. Például bolhákat és macskákat is befogadnak időnként aranyszívvel rendelkező négylábú barátaink.

Esetenként még emberekkel is megosztják életterüknek ezt az apró, ámde annál érdekesebb szeletét, de ez legjobb barátok esetén, azt gondolom, hogy teljesen természetes.

A volt szomszédom, ha például összeveszett a feleségével, vagy túl jól sikerült az estéje, akkor általában a kutyája vendégszeretetére bízta magát, és rendszeresen lábbal befelé fekvő pozícióban ébredt fel reggelente az udvarban fejét a kutyájának a vizes tálkája mellett pihentetve. Gyakran megcsodáltam ezt a csendéletet, miközben a reggeli kávémat kortyolgattam. Mi volt ez, ha nem színtiszta gyönyörűség?

(Sajnos a kutya később elpusztult, Józsi bácsi pedig a feléségével együtt elköltözött vidékre. Azóta nem láttam őket.)

Kutyaházak fajtái

Pontosan úgy, ahogy az emberek lakta otthonokra, ugyanúgy a kutyaházakra is rengetegféle megoldást, típust és verziót találhatunk, kezdve a kőből épült darabokon át a műanyagból összetákolt alkotásokon keresztül a 46 milliós, profi légkondicionáló rendszerrel és design bútorokkal ellátott luxusvityillókig.

Igen, jól olvasta a kedves olvasó. A Földnek nevezett bolygón már valóban volt példa ilyen áron kínált kutyaház eladására és igen…

Akadt rá vevő is.

Név szerint Paris Hilton, aki igen elkötelezett csodálója a saját kutyáinak. Ő úgy tűnik, igen komolyan veszi ezt a „legjobb barát” dolgot.

Visszatérve az eredeti témára… (Csak akkor olvasson tovább a kedves olvasó, ha már kellően kiszörnyülködte magát a gazdagok rongyrázásán! Köszönöm.)

Hol vásároljunk kutyaházat?

Szóval, ezek a becses tárgyak méretük és kinézetük alapján könnyedén elkülöníthetőek. Vannak kicsi, közepes és nagy darabok. Illetve ronda, ocsmány, elfogadható, szemet gyönyörködtetően szép, és megdöbbentően ronda verziók is. Az adott „épület” széles skálájú kínálatát találhatjuk meg az interneten, az alábbiakban egy ilyen fajta oldalt fogok belinkelni példaként, hogy megmutassam nagyjából milyen is ez:

https://www.petnet.hu/termekek/KUTYA_KUTYAFELSZERELES_Kutyahaz-261

A való életben az átlagosnál nagyobb bevásárlóközpontokban megbújó szolid kinézetű állat-kereskedésekben bukkanhatunk megfelelő „lelőhelyre”. Bár ez utóbbira nem vennék mérget. Főleg, ha nagyobb méretű kutya számára keresnénk a megfelelő darabot, nem vagyok benne biztos, hogy megtalálnánk a megfelelő darabot. Bár meg kell hagynom, hogy a „személyes” ügyintézésnek vannak előnyei. Például, hogy könnyebben ellenőrizni tudjuk az adott áru minőségét, a szakképzett eladók pedig valószínűleg minden általunk érdekesnek talált, a tárggyal kapcsolatos kérdésünkre rögtön képesek megadni a választ. Remélhetőleg mosolyogva. Előbbiről azonban nem szabad elhallgatnom, hogy manapság már egyes internetes portálok is képesek nagymértékben megkönnyíteni a dolgunkat, ha egy bizonyos összegnél nem szeretnék többet szeretett házi kedvencünk alvási, heverési és árnyékban levési igényeinek kielégítésére költeni. Ha ebben a cipőben járunk, a népszerű oldal megtalálása után, egy nagyon egyszerű keresési funkció életre hívásával beállíthatjuk, hogy csak az általunk meghatározott feltételeknek megfelelő találatok kerüljenek a képernyőt mohón leső szemünk elé. Ezt a módszert alkalmazva könnyedén elkerülhetjük a túlköltekezést.

Ajándékozz kutyaházat!

Sok újdonsült gazdi nem tudja eldönteni, hogy mikor befogadja életébe az adott ebet, akkor vajon az állat mégis mennyi időt fog a szabadban tölteni, illetve, hogy ennek és a kertnek a függvényében érdemes-e egyáltalán kutyaházat venni az adott négylábú számára.

Nos, ha bárki is ilyesmin gondolkodna, csak tegye össze a kezét és adjon hálát az égnek, hogy van fedél a feje felett. Na, máris könnyebb dönteni nem?

Mindenki vágyik otthonra és ez alól a kutyák sem lehetnek kivételek. Ők a legjobb barátaink. Közelednek az ünnepek. Ma még is esett. Véleményem szerint csodálatos ajándék lehet ez, az esetlegesen tipródó újdonsült kutyás ismerőseink, barátaink számára.

Személyes, és komfortos.

Áldott adventet mindenkinek!