Kata adózás, avagy 2021

Miután a párom KATA- adózó volt eddig viszonylag tisztában voltam azzal, hogy hogyan is kell elkészíteni egy Kata bevallást, vagy milyen feltételekhez kötött az adózás maga. Tulajdonképpen minden egyes évben, mikor el kellett készítenünk a KATA bevallást együtt ültünk neki, hogy ketten készítsük el, úgy hátha pontosabban tudjuk megcsinálni. Az évek során tulajdonképpen rutint is szereztünk belőle és már minden évben dinamikusan ment, hogy időre elkészítsük a KATA bevallást. Egészen tavalyig ment ez a töretlen folyamat, ugyanis tavaly a korona vírus következtében teljesen felborult a KATA adózás rendszere, a határidők össze vissza tolódtak és tulajdonképpen olyan szinten belezavarodtunk az egészbe, hogy már ki se láttunk belőle. De ennél már csak az ért nagyobb meglepetésként minket, amikor az év elején megtudtuk, hogy a párom nem is folytathatja tovább a KATA adózást, ugyanis ő a filmiparban dolgozik kaszkadőrként és minden egyes munka után magának állított ki számlát, illetve fizette a kis adózók havi adózási összegét az ötvenezer forintot. Ez egyébként elképesztően megérte neki, ugyanis ameddig voltak forgatások nagyon jól tudott keresni a kaszkadőr munkákkal, viszont ahogyan beütött a Covid a forgatások is leálltak, így annak ellenére, hogy egy munkája sem volt, folyamatosan kellett fizetnie a Kata adózást, ezzel szépen lassan felélve a pénzét. Elképesztően idegesek voltunk, de igazán csak akkor borultunk ki, amikor kiderült, hogy ezentúl nem is készíthet Katás bevallást és nem is lehet Katás adózó. Ez a hír abszolút a legváratlanabbul ért minket és tulajdonképpen nem is igazán tudtuk, hogy akkor ezek után mit kezdjünk ezzel a helyzettel.

Milyen változtatások lesznek még a KATA bevallásban, illetve adózásban?

A legegyszerűbb, ha most írod az adóbevallásod, és nem akarsz pepecselni azzal, hogy mi mindennek nézz utána, ha felnézel a katasleszek oldalára. Egy konkrét tanfolyam részeként lépésről lépésre végigvezetnek ezen a linken a kata bevallás minden részén: https://oktatas.katasleszek.hu/kata-bevallas/

De mindemellett azért nem árt tájékozódni, hogy mit miért csinálunk. Szóval, az első, ami szembejött velem, amikor utána néztem a KATA bevallás változtatásainak, a 40%-os adófizetési kötelezettség kiterjesztése, miszerint partner felé számlázunk évi három millió forintot, akkor az afeletti rész után kifizető (természetesen ez a belföldi esetekre vonatkozik, külföldi esetekben más szabályok lépnek érvénybe) akkor köteles 40%-os különadót megfizessen. Amennyiben ugyanez az eset külföldi cégnél áll fent, akkor az évi 3 millió feletti összegnél én fizetek 40%-os adót pluszban az évi három millió forint feletti összeg után. Kapcsolt vállalkozások esetén minden egyes bevételt 40%-os adót terhel. A kapcsolt vállalkozások alatt értjük, a saját vagy a családi cégeket. Ezen felül minden egyes kifizető felé nyilatkozatot kell tenni, hogy tisztában vagyunk ezzel az új szabállyal, mely a 40%-os adót érinti. Ez egyébként minket, akik a filmiparban mozgunk nagyon is érintett volna, ugyanis egy-egy jobb szerep után bőven meghaladhatja az összeget az évi 3 millió forintos keret és máris beléptünk volna a 40%-os adó hatáskörébe. Egyébként ezt az összeget az összeghatár átlépésének idejétől fogva kell számítani és mintegy 12 hónap áll rendelkezésünkre rendezni ezt a 40%-os adót a túllépési összegre. Továbbá a többes Katázás is eltörlésre került idén, vagyis egészen pontosan nem áll fent többet az a lehetőség, hogy egynél több cégnél kis adózók legyünk. Az a kiadózói státuszunk marad meg, melyet legelsőnek létrehoztunk, a többit pedig a NAV automatikusan törli 2021 január 1-ei határidő intervallummal.

Ami viszont rendkívül fontos, hogy a KATA szabályok változása, jelenleg abszolút nem érinti a tételes adófizetést, ugyanúgy marad a kötelező jellegű ötvenezer forint és a választható alternatívájú hetvenötezer forint, illetve továbbra sem törlik el azt a lehetőséget, hogy mellékvállalkozóként a rendes vállalkozók adójának a felét lehessen fizetni, vagyis havi 25 ezer forintot. A mellékállású vállalkozók heti 36 óránál nem dolgozhatnak magasabb óraszámba, mert akkor már főállású vállalkozónak minősülnek, továbbá kell mellé lennie egy fő állású bejelentett munkahelyüknek is, hogy megkaphassák ezt az opciót, vagy ha felsőoktatási intézményben, vagy bármely nappali oktatású képzésben tanulnak, nappali jogviszonnyal rendelkezve és aktív félévvel.

A Kata bevallás után megy tovább a 2021-es év számunkra is

Mindent összevetve érdemes alaposan áttanulmányozni a KATA bevallás és adózás újításait, ugyanis számos nagyon jelentős változtatással rukkoltak elő idén. Ezeket érdemes alaposan átböngészni és végig nézni, hogy mely alternatívák vonatkozhatnak ránk. Miután mi sajnos teljesen kikerülünk a KATA adózás rendszeréből a filmipar miatt, kénytelenek vagyunk új adózási forma után keresni, vagy esetleg szakmát, állást váltani. Mindenesetre az elkövetkezendő hetek egészen biztosan a megfelelő megoldás keresésével fognak telni.