A pozitív listás szénmonoxid riasztókról

A szénmonoxid riasztó mindazok számára hasznos biztonsági berendezésként szolgálhat, akik tartanak a szénmonoxid egészségtelen, veszélyes koncentrációjától a lakásukban, vagy egyéb zárt helyeken. Persze mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e egy gépre bízni az ember biztonságát, ezért központilag készült két lista, amely pozitív és negatív listássá nyilvánította a bizonyos márkák szénmonoxid riasztóját. Itt érdemes elkezdeni a keresést, hogyha biztosra akar menni az ember.

Miért jó dolog a szénmonoxid riasztó?

A szénmonoxid veszélyes gáz, amely megnehezíti a légzést, szívmegállást, és így halált okozhat. Szénmonoxid előfordulhat a házunkban, kocsiban, lakókocsiban, hajókon is. A gáz veszélyessége nem valótlan fenyegetés, évente sok haláleset okozója, ami könnyedén elkerülhető lett volna, hogyha az ember még időben észleli a problémát, ami sokszor egy-egy alapos szellőztetéssel, és a probléma megtalálásával is orvosolható lett volna, mégis fatális lett. Ebben tudnak segíteni számunkra ezek a kis pozitív listás készülékek, amelyek nem csak, hogy olcsón hozzáférhetőek, hiszen néhány ezer forintnál nem kerülnek több pénzbe, de éveken át működőképesek is.

Mit kell tudni a szénmonoxid riasztókról?

Ahogy azt már írtam, egy viszonylag kis helyen elférő készülék, amit egyszerűen rátehetünk az asztalra, de a falra is szerelhetjük. Valóban nem kerül többe néhány ezer forintnál, így gyakorlatilag bárki probléma nélkül beszerezheti a háztartásába a biztonság kedvéért. Néhány ezer forintért azonban körülbelül hét évig működőképesek, de ez készülékről készülékre változó érték. A működési struktúrájukat tekintve, általában óránként tartanak automatikus ellenőrzést a levegőben, így tulajdonképpen a felhasználónak a megvásárláson, és az elem ellenőrzésén túl, nincs sok feladata a készülékkel kapcsolatban. Ma már számos olyan darab is kapható, amely az okostelefonra telepíthető alkalmazással összekapcsolható, így nem csak a riasztásra kaphatja fel a felhasználó, de az állandó mértékek százalékos értékét is láthatja.

Mikor riaszt a szénmonoxid riasztó berendezés? Amikor a gáz mértéke eléri a veszélyességi skála értékét, és ezt a bizonyos koncentrációt egy adott időperióduson keresztül érzékeli. Akkor is jelez, hogyha csupán egy alapos szellőztetésre van szükség a házban, ezért nem kell arra gondolnunk, hogy csupán akkor értesülünk majd a helyzetről, hogyha már ki kell mennünk a házból vagy az adott zárt térből.

További extrákkal is számolhatunk a készülék megvásárlásánál, bár ezek termékről termékre változnak természetesen. Ilyen például a zárt burkolat, ami megvédi a szénmonoxid riasztót a környezeti beavatkozásoktól, így akkor sem kell a felhasználónak aggódni, ha egy kis víz került a felszínére, vagy egyszer-egyszer a szőnyegen landolt. További lehetőség a riasztások memóriába foglalt elmentése, ezáltal egy napló létrehozása, aminek segítségével könnyebben megfejhetjük a gáz koncentrációjának kiváltó okát. Továbbá, érdemes olyan készülékbe fektetni, amely képes jelezni, hogy mikor jár le az élettartama, ami után nem lenne biztonságot nyújtó a használata többé.

Mindezeket az extrákat az ember könnyedén kezelheti a mobilján keresztül, ahol további lehetőségeket is fog találni valószínűleg. Ilyen lehet egy állapotfelmérő lehetőség, amely a készülék megbízhatóságát mutatja meg azáltal, hogy megfelelően működik-e az az adott pillanatban.

Kinek ajánlott a szénmonoxid riasztó használata?

Minden házban jól jöhet egy ilyen készülék, hiszen az ember sosem tudhatja, milyen háztartási gépe működik helytelenül. A szénmonoxid a szénvegyületek tökéletes égése során keletkezik, ezáltal pedig mind a kályha, mind a többi nem megfelelően működő fűtőberendezés miatt keletkezhet. Ebbe beletartoznak a különböző sütők is, így tényleg minden háztartás ki van téve ennek a veszélynek. Az egyik leggyakoribb háztartási balesetről van itt szó, amelynek veszélyességére nem hívják fel kellő mértékben a figyelmet, pedig megérdemelne tájékoztató előadásokat a lakosok számára. Olyan veszély ez ugyanis, amit könnyedén kezelni lehet egy szénmonoxid riasztóval, így legalább az emberi épséget kellőképpen meg tudja védeni a készülék.

Nem csak a készülék megvásárlása fontos, de annak folyamatos ellenőrzése is. Biztonsági okokból továbbá elengedhetetlen, hogy a fűtési szezonok előtt az ember ellenőriztesse a teljes fűtési rendszert, ugyanis bármelyik részén lehet hibás elem, ami miatt komoly károkat és veszélyhelyzetet élhet meg a család. Tehát, a szénmonoxid mérgezés fő elkerülési lehetősége a megelőzés, amely egyaránt magába foglalja a berendezéseink folyamatos ellenőrzését, akár általunk, és szezononként szakemberrel is, illetve egy szénmonoxid riasztó beszerzése, amely a közvetlen veszély elkerülésében hatalmas, és egyetlen lehetőséget jelenti a számunkra.

A szénmonoxid már alacsony koncentrációban is mérgező, ezért komolyan oda kell figyelni rá, főleg a téli hónapokban. A kéményseprőnek ebben komoly feladata van, ezért soha ne felejtsük el beengedni őket a lakásba, hogyha járnak körbe a környéken, hiszen a kéménynek folyamatos karbantartásra van szüksége.